Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis kenmerkt zich tot een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem maakt namelijk stoffen aan die lichaamseigen weefsel aantasten. In dit specifiek geval worden de gewrichten aangetast. Meestal in de kleinere gewrichten zoals de vingers, handen en voeten. In een vergevorderd stadium van artritis kunt u ook last ervaren in uw armen en benen. In die zin kan elk gewricht in het lichaam worden aangetast.

 

Reumatoïde artritis wordt soms onterecht verward met reuma. Reuma is echter een verzamelnaam van ongeveer 200 verschillende aandoeningen. Artritis creëert in de loop der tijd meer problemen. Zo kan de patiënt ook last krijgen van vermoeidheid, ontstekingen, knobbels op de huid en zich algemeen ziek voelen.

Onderzoek

Artritis is een aandoening die al decennia lang wordt onderzocht. Ook de behandeling van artritis door gebruik te maken van cannabis is wetenschappelijk onderzocht.

 

Als we gaan inzoomen op de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor pijnen kunnen we concluderen dat deze veel cannabinoïden-receptoern kennen. In 2007 hebben wetenschappens Schuelert en McDougall aangetoond dat cannabis zich bindt aan de receptor die pijn reguleert. Zo hebben zij kunnen aantonen dat cannabis een pijnstillende werkingen heeft. De universiteit van Guelph heeft bewezen dat cannabis 30x zo sterk is als aspirine, zonder schadelijke neveneffecten. 

 

Sativex is een middel dat is gebaseerd op cannabis met een CBD/THC verhouding die gelijkt staat aan 1:1. Op basis van 58 patiënten is aangetoond dat cannabis niet alleen een belangrijk pijnstillend effect heeft, maar ook de ziekteacitviteit flink vermindert. Dit is natuurlijk prachtig om te zien. Dit betekent namelijk concreet dat cannabis niet alleen op de huidige symptomen effect heeft, maar ook een positief effect heeft op het verloop van de ziekte.

 

Biochemical Pharmacology is een tijdschrift die in 2008 een doorslaggevend onderzoek heeft uitgevoerd. Daarin is aangetoond dat stoffen die in de cannabisplant te vinden zijn (CBD) het enige medicijn is die de oorzaken van artritis kan behandelen. Ook in 2014 werd dit onderzoek bevestigd. Zo hebben de wetenschappers Witkamp en Meijerlink aangetoond dat CBD plaatselijke pijnen kan verhelpen. Het zou tevens mogelijk moeten zijn dat zij hun reguliere medicatie compleet vervangen door enkel wietolie. 

Conclusie

Cannabis/wietolie blijkt dus een van de beste middelen te zijn tegen artritis. Het is een mooi en natuurlijk middel dat artritis op een unieke wijze behandelt. Het bestrijdt namelijk niet alleen de symptomen, maar heeft ook de potentie om de onderliggende oorzaken van artritis te behandelen. 

Bronnen